Consulting

Propisi gradnje u RH

Ograničano poznavanje lokalnih propisa i dozvola može značajno otežati proces planiranja i izgradnje nekretnina u RH. Prema Zakonu o gradnji, ključni korak je ishođenje građevinske dozvole koja uključuje detaljan plan projekta, urbanističke uvjete, te studije utjecaja na okoliš. Uz to, prostorni planovi jedinica lokalne samouprave, koji definiraju namjenu zemljišta i uvjete gradnje, također igraju značajnu ulogu.

Nedostatak potrebnog znanja može rezultirati zastojeima u procesu, dodatnim troškovima, ili čak obustavom projekta. Primjerice, prema važećim zakonima, za izgradnju luksuznih nekretnina ili objekata na specifičnim lokacijama, moguće su dodatne zahtjeve ili ograničenja koja variraju ovisno o zoni gradnje ili karakteristikama terena. Za izgradnju luksuznih nekretnina, često su potrebne dodatne dozvole ili suglasnosti, poput konzervatorskih uvjeta ako se projekt odvija u zaštićenom području. Također, ovisno o zoni gradnje, moguće su dodatne zahtjeve za infrastrukturne priključke, poput vodovoda, kanalizacije ili elektroenergetske opreme.

Naš stručni tim za savjetovanje o nekretninama posjeduje duboko razumijevanje lokalnih propisa u RH, prateći najnovije promjene u zakonodavstvu i pružajući klijentima ključne informacije kako bi njihovi projekti tekli glatko i u skladu sa svim važećim propisima.